Rosół wieprzowy z ziemniakami

Zapewne ktoś powie ,, rosół wieprzowy i jeszcze z ziemniakami,,? Tak, tak, właśnie tak się jadło na wsi  pół wieku tamu. Dodaję ten wpis, aby niektórym odżyły wspomnienia, a młodszym pokazać co gościło dawniej na stołach.

014

SKŁADNIKI                    5 osób

  • 1/2 kg żeberek
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • kawałek selera
  • mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 szt ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekany koperek

PRZYGOTOWANIE

  • do garnka włożyć  żeberka, zalać wodą i zagotować
  •  na cedzak wylać żeberka razem z wodą i opłukać z szumowin
  • ponownie do czystego garnka włożyć żeberka i zalać wodą około 4 litrów
  • obrać warzywa i w całości włożyć do garnka
  • włożyć przyprawy i gotować na małym ogniu około 1 godziny ( do miękkości mięsa)
  • wyjąć żeberka i warzywa, a rosół przelać przez sito
  • ugotowaną marchew można pokroić i dodać do rosołu
  • ugotować ziemniaki w osolonej wodzie
  • ziemniaki w całości zalewamy rosołem
  • posypać świeżym posiekanym koperkiem

SMACZNEGO 😉

1,742 total views, 2 views today

(Visited 603 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *