Kluchy domowe z okrasą

Może ktoś pamięta jak babcia czy mama robiła kluchy w domu? Jeśli jest ktoś, co robił je osobiście to bardzo mi miło.  Dawniej takie kluchy podawane były do rosołu, zupy pomidorowej czy też z okrasą, twarożkiem  i szklanką zimnego mleka (moje ulubione). Pokrojone i wysuszone można przechowywać dłużej w pojemniku. Dziś takie kluchy to rzadkość w moim domu, ale czasami są ze smakiem jedzone 🙂

014

SKŁADNIKI                     4 osoby

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 jaja
  • około 1 szklanki ciepłej wody
  • 200 g podgardla
  • cebula
  • 1 łyżka soli
  • 200 g twarogu

PRZYGOTOWANIE

  • na stolnicę wysypać mąkę
  • wbić jaja i połączyć z mąką
  • sklejać ciasto dodając stopniowo wodę
  • wygnieść  dokładnie ciasto podsypując mąką, aby się nie przyklejało do stolnicy ( podobne do wyrobionej plasteliny )
  • pokroić ciasto na kilka części
  • każdą część rozwałkować wałkiem na cienkie placki, posypać mąką i odłożyć do przesuszenia
  • w między czasie pokroić podgardle i usmażyć z cebulą
  • po godzinie placki pokroić w paski
  • paski nakładamy jeden na drugi i ostrym nożem pokroić kluchy
  • pokrojone kluchy wsypać do osolonej wrzącej wody i szybko dokładnie mieszać, aby się nie posklejały
  • gotować do momentu jak wypłyną na wierzch
  • odcedzić i lekko przelać wodą jeżeli spożywamy na bieżąco w innym wypadku obficie
  • gotowe kluchy pokrasić okrasą, rozdrobnionym twarogiem i podać szklankę zimnego mleka

Jest pyszne też w wersji podgrzewanej na patelni, polecam.

SMACZNEGO 🙂

1,025 total views, 1 views today

(Visited 212 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *