Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Pulpety z indyka są bardzo zdrowe i smaczne, polecam dla dzieci i osobom na diecie. Przygotowanie takich pulpecików jest proste i szybkie, a  można podać z ryżem, makaronem lub kaszami i dodatkiem warzyw.

030

SKŁADNIKI                na 18 sztuk pulpetów

DO MIĘSA

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia

DO SOSU

  • 3 szt małej marchwi
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • kawałek selera
  • dymka ze szczypiorem
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1/2 kubeczka 200 ml śmietany 18%
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 szt liść laurowy
  • 4 szt ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE

  • zmielone mięso włożyć do miski
  • cebulę obrać i bardzo drobno posiekać, a następnie włożyć do mięsa
  • do mięsa wbić całe jaja
  • wsypać kaszę manną
  • doprawić solą i pieprzem
  • wszystkie składniki razem dobrze wymieszać
  • odstawić na kilka minut
  • przygotować sos
  • marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach
  • do szerokiego garnka włożyć  starte  warzywa oraz przyprawy i zalać wodą około 10 cm
  • ugotować wywar ( około 10 min)
  • z mięsa zrobić pulpeciki i obtoczyć w mące
  • na wrzący wywar wrzucać powoli pulpeciki
  • po chwili delikatnie zamieszać, jeśli jest mało wywaru to dolać wody , tak aby pokryć pulpety
  • dodać posiekany koper i dymkę ze szczypiorem
  • całość gotować około 15 min
  • wymieszać śmietanę z mąką i wlać do przestudzonych pulpetów (nie na wrzątek)
  • zagotować i gotowe

SMACZNEGO 🙂

 

1,852 total views, 1 views today

(Visited 184 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *