Młoda kapusta na kostkach schabowych

Młodą kapustę jadłam z różnych  przepisów, ale najbardziej smakuje mi właśnie taka, którą gotowała mama. Niektóre smaki dzieciństwa królują do dziś w mojej kuchni. Uważam, że młoda kapusta na wywarze z kości schabowych jest delikatna i zdrowa. Zachęcam spróbować i ocenić.

040

SKŁADNIKI              na 6 osób

  • 800 g kości schabowych
  •  pieprz
  • sól
  • 5 szt ziele angielskie
  • 3 szt liścia laurowego
  • wegeta
  • 1 główka kapusty młodej
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 1 duża dymka ze szczypiorem
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1/2 pojemnika 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia

PRZYGOTOWANIE

  • ugotować wywar z kości
  • do garnka włożyć kości, zalać wodą i zagotować
  •  na cedzak wylać kości z wodą i opłukać z szumowin
  • ponownie do czystego garnka włożyć kości i zalać wodą
  • włożyć przyprawy i gotować na małym ogniu około 1 godziny ( do miękkości mięsa na kościach)
  • kości można obrać z mięska i dołożyć do ugotowanej kapusty
  • kapustę poszatkować
  • sparzyć wrzątkiem kapustę
  • na tartce o grubych oczkach zetrzeć warzyw
  • sparzoną kapustę włożyć do garnka
  • dodać warzywa
  • zalać wywarem z kości
  • kapustę gotować krótko  około 20 min
  • pod koniec gotowania dodać pokrojony koper i dymkę
  • zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką
  • podać z pieczywem lub ziemniakami

SMACZNEGO 🙂

1,178 total views, 2 views today

(Visited 421 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *