Schab pieczony z pieczarkami

Niedzielny obiad od wielu lat kojarzy się z tradycyjnym schabowym smacznym i kalorycznym 😉 Dziś schab w mojej kuchni jest w towarzystwie pieczarek i cebuli, też bardzo smaczny, a zarazem zdrowy pomniejszony o kalorie. Pomysł sprawdził się na medal, rodzina była zachwycona smacznym obiadem. Podałam tradycyjnie z ziemniakami i buraczkami. Przygotowanie takiego obiadu jest bardzo proste, polecam.

rok 021

SKŁADNIKI      6-7 osób

  •  1 kg schabu
  • 800 g pieczarek
  • 2 szt średnie cebule
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • pieczarki obrać i pokroić wg uznania ( na 4 )
  • cebulę pokroić w piórka
  • umyty schab pokroić na porcję około 2 cm i lekko rozbić
  • przyprawić solą i pieprzem
  • pieczarki i cebulę podzielić na dwie części
  • do naczynia żaroodpornego włożyć jedną część surowych pieczarek i cebuli
  • na gorącym tłuszczu obsmażyć krótko porcje schabu z obu stron
  • schab przełożyć do naczynia na pieczarki
  • włożyć drugą część pieczarek i cebuli
  • przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 -200 *C
  • piec około 85 min

SMACZNEGO 🙂


 

 

 

1,277 total views, 2 views today

(Visited 248 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *