Pieczony filet indyka z marchewką

Dietetycy mięso indyka polecają ze względów na wartości kaloryczne. Ja zachęcam do potraw z indyka ponieważ są nie tylko zdrowe ale i smaczne. Pieczony indyk z marchewką to szybki i smaczny niedzielny obiad. Moja fantazja przyniosła dobre efekty 🙂 Można podawać z ziemniakami czy ryżem, a marchewka zastąpiła surówkę.

rok 019

SKŁADNIKI                  6 osób

  • filet z indyka około 1 kg
  • 600 g marchwi
  • przyprawa do drobiu

PRZYGOTOWANIE 

  • umyć i osuszyć filet
  • natrzeć przyprawą i odstawić na kilka godzin do lodówki
  • umyć i obrać marchew, oraz ją pokroić w grube talarki
  • włożyć filet do naczynia żaroodpornego
  • surową marchew też włożyć do naczynia obok fileta
  • nakryć naczynie i włożyć do nagrzanego piekarnika 160-180 *C około 1,15 godziny
  • po upieczeniu pokroić filet na porcję

SMACZNEGO 🙂

 

 

1,642 total views, 1 views today

(Visited 640 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *