Żeberka podsmażane

Witajcie 🙂  jak obiecałam dziś podaję danie które było jedzone dawno temu na wsi. Wieprzowina, drób, ziemniaki czy kapusta to były główne produkty. Oszczędne gospodynie potrafiły jeden produkt wykorzystać dwa razy. Ja zrobiłam też podobnie, ugotowałam żeberka które wykorzystałam do drugiego dania, a wywar na zupę.

020

SKŁADNIKI                     3-4 osoby

  • 600 g żeberek
  • włoszczyznę
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 200 g słoniny (okrasa)
  • cebula
  • 2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • koperek posiekany

PRZYGOTOWANIE

  • ugotować żeberka :
  •  do gara włożyć mięso, włoszczyznę, przyprawy i zalać wodą, gotować do miękkości mięsa
  • ugotowane mięso wystudzić
  • na patelni usmażyć słoninę i cebulę pokrojoną w kostkę
  •  dodać na tłuszcz żeberka i podsmażyć na złoty kolor
  • w osolonej wodzie ugotować ziemniaki
  • ziemniaki na talerzu posypać koperkiem i okrasą

SMACZNEGO 🙂

666 total views, 2 views today

(Visited 131 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *